Klimatizace vs. rekuperace – v čem se od sebe zásadně liší?

„Mám přece klimatizaci, tak k čemu by mi byla rekuperace?“ Názor, se kterým jsme se za více než 15 let naší praxe setkali mnohokrát. Srovnávat tyto dvě zařízení je ale zhruba stejné, jako říct, že v přesýpacích hodinách přibývá jejich otočením písek.


Klimatizace vs. rekuperace – v čem se od sebe zásadně liší?

Naprostá většina klimatizací chladí, ale nevětrá

Obě zařízení nějak pracují se vzduchem i jeho teplotou a díky filtrům dokáží zachytit prach, pyl i další nečistoty. Tam ale jejich společné vlastnosti končí a každé z nich zastává v interiéru jinou funkci. Tou hlavní u klimatizace je úprava teploty vzduchu. Může chladit, topit a moderní jednotky si dokáží poradit také s regulací vlhkosti.

Vnitřní jednotka nasaje vzduch z místnosti, ochladí ho, a znovu jej vrátí. Primární funkcí rekuperace je oproti tomu jeho výměna. Nasaje čerstvý vzduch z venku, částečně upraví jeho teplotu a dovede do vašeho interiéru skutečně čistý vzduch zbavený prachu, pylu i ostatních nečistot. 

S rekuperací nevyhodíte peníze oknem

Možná teď namítnete, že s klimatizací můžete přece také větrat – stačí otevřít okno nebo si pořídit jednu z nejnovějších jednotek, které tuto funkci nabízí. Tím se ale připravíte nejen o ideální teplotu, kterou jste díky jednotce v místnosti vykouzlili. Klimatizace bude muset místo udržování teploty začít znovu zbytečně moc chladit nebo topit, což není příliš ekonomické. Klimatizační jednotky navíc nedokážou při větrání plnit hygienické normy spojené s čistotou vzduchu v interiérech a na výměnu vzduchu budete muset myslet. 

Pokud budete chtít vyvětrat celý dům, bude třeba umístit klimatizační jednotku do každého pokoje. A i tak vyvětrá dům 15× pomaleji. Rekuperace mění vzduch neustále, aniž byste o ní věděli a museli se o cokoliv starat. A nabídne vám také mnoho dalších výhod. Je tišší než klimatizace a větrání je rychlejší a také výrazně levnější.  

Rekuperaci schováte třeba do skříně

Rekuperační jednotku bez problému skryjete do technické místnosti – a pokud technickou místnost nemáte, existují i varianty s možností instalace do podhledu nebo dokonce do skříně. Prohlédněte si například jednotku Zehnder ComfoAir 180. Díky svým kompaktním rozměrům se pohodlně vejde do kuchyňské skříňky nebo výklenku a výústky pro odvod vzduchu jsou opravdu nenápadné.

Rekuperaci zkrátka nenahradíte

Rekuperační jednotka je rozumnou investicí a ani ta nejmodernější klimatizace s funkcí větrání ji nemůže nahradit. Zároveň platí, že rekuperace sice dokáže částečně měnit teplotu přiváděného vzduchu, v parných letních dnech vám ale doma příjemný chládek nevykouzlí. Pokud tedy hledáte vhodné spojení nekonečného přísunu čerstvého vzduchu s příjemnou teplotou, vyplatí se pořídit rekuperaci i klimatizaci.

S výběrem rekuperace vám moc rádi pomůžeme a rádi vám zajistíme i bezplatné vyřízení dotace ve výši až 100 000 Kč pro rekonstrukce, 500 000 Kč pro novostavby a 35 000 Kč za bytovou jednotku v bytových domech. Máte zájem nebo se chcete na něco zeptat? Stačí se ozvat a my vám moc rádi poradíme. 

Konzultace

Chci vědět víc

Projekt a dotace

Chci vědět víc
Naše specializace

Montáž

Chci vědět víc

Servis

Chci vědět víc

Náhradní filtry

Chci vědět víc

Rekuperace Aldes

Chci vědět víc
Rekuperace Aldes

Rekuperace Zehnder

Chci vědět víc
Rekuperace Zehnder