Co je rekuperace a proč se vyplatí si ji pořídit?

Ať se přihlásí, komu nevadí dýchat doma těžký vydýchaný vzduch, ve kterém se nachází i drobné částečky prachu, pylů a jiných nečistot. Nikdo? To jsme si mysleli! Pokud vám přijde, že přece stačí otevřít okno a vyvětrat, v tomto článku zjistíte, že vám rekuperace může změnit život.


Co je rekuperace a proč se vyplatí si ji pořídit?

Člověk míní, rekuperace mění (vzduch)

Rekuperace se stává (zvláště u nově postavených nízkoenergetických domů) stále častějším standardem. Její hlavní funkcí je výměna vzduchu mezi interiérem a exteriérem bez toho, aniž byste otevřeli okno. Okny se vám do místnosti dostane kromě zdánlivě čerstvého vzduchu také hluk, prach, pyly a spousta dalších nečistot, které doma rozhodně nechcete. V zimě vám navíc studený průvan provětrá nejen místnost, ale také vaši peněženku. 

Možná teď namítnete, že máte přece klimatizaci, takže větrat nepotřebujete. Opak je ale pravdou! Lidé si často mylně myslí, že klimatizace přivádí do místnosti čerstvý vzduch. Ve skutečnosti ale pouze upravuje teplotu toho vnitřního, takže rekuperaci rozhodně nenahradí

Jak to vlastně funguje?

Rekuperace je komplexní systém, který pomocí potrubí rozvádí čerstvý vzduch do všech požadovaných částí domu. Součástí hlavní jednotky je výměník tepla, v němž proti sobě proudí čerstvý venkovní a teplý vnitřní vzduch odváděný z místnosti. Ten přes lamely bezkontaktně předává své teplo (až 95 %) přiváděnému vzduchu, který po ohřátí pokračuje dále do interiéru. Každý z nich je veden jinou cestou, nehrozí tedy smíchání čerstvého vzduchu s tím znečištěným. Hlavní jednotku můžete umístit do technické místnosti, podhledu, ale třeba i do skříně

Výměnou vzduchu to nekončí

Možná vás napadlo, že vás rekuperace nezachrání, protože čerstvý vzduch najdete v České republice už jen u lesa daleko od velkých měst. Součástí rekuperace je ale také několik filtrů. Ty se postarají o zachycení až 99 % bakterií, pylů nebo jemného prachu a vytváří tak optimální prostředí i pro alergiky. Díky tomu budete dýchat opravdu čerstvý vzduch, ať už bydlíte kdekoliv. A tím výhody rozhodně nekončí!

V zimě hřeje, v létě chladí

Oproti větrání otevřenými okny je jedním z největších benefitů úspora za vytápění. Současné jednotky dokážou v zimě zrekuperovaný vzduch ohřát na příjemnou teplotu a v létě jej naopak zchladit. Díky tomu vám zajistí celoročně příjemné a zdravé prostředí. A pokud si pořídíte moderní jednotku, nebudete se muset téměř o nic starat. Sama vás totiž upozorní, když bude třeba vyměnit filtr. Kvalitu vzduchu budete moci navíc kdykoliv zkontrolovat i díky aplikaci v telefonu.

 

Konzultace

Chci vědět víc

Projekt a dotace

Chci vědět víc
Naše specializace

Montáž

Chci vědět víc

Servis

Chci vědět víc

Náhradní filtry

Chci vědět víc

Rekuperace Aldes

Chci vědět víc
Rekuperace Aldes

Rekuperace Zehnder

Chci vědět víc
Rekuperace Zehnder