Co je řízené větrání s rekuperací a jak vlastně funguje?

Rekuperace je skvělým řešením pro všechny, co touží mít doma 365 dní v roce zdravé prostředí. Takové, ve kterém se dobře dýchá, žije, netvoří se plísně a neuniká drahocenné teplo. V článku vám vysvětlíme, co rekuperace umí a na jakém principu funguje.


Co je řízené větrání s rekuperací a jak vlastně funguje?

Čerstvý vzduch byl žádaný už od nepaměti

Přirozené větrání bylo jediným způsobem výměny vzduchu až do 2. poloviny 19. století. V té době se začaly využívat ve větších budovách k výměně vzduchu zděné kanály, které často zastávaly i vnější architektonickou funkci. Řízené větrání s rekuperací se ale začalo postupně vyvíjet až s příchodem elektřiny. V naší nabídce najdete rekuperační jednotky od lídrů v oboru rekuperací. Vsadili jsme totiž na švýcarskou firmu Zehnder, která funguje už od roku 1895 a francouzskou firmu Aldes. 

Co je tedy řízené větrání s rekuperací?

Řízené větrání se stará o nepřetržitý odvod vydýchaného vzduchu z interiéru a jeho výměnu za čerstvý vzduch z venku. Do obvodové stěny domu je vytvořen otvor, kterým dovnitř proudí čerstvý vzduch. Potrubím jej dále vede do výměníku umístěného v rekuperační jednotce a ten jej distribuuje přímo do jednotlivých místností. Díky patentované technologii dokáže výměník zachytit až 95 % tepla získaného z vydýchaného vzduchu a předat jej čerstvému vzduchu z venku.

Na trhu existuje několik typů výměníků, tím nejmodernějším je ale entalpický, který dokáže pracovat nejen s teplem, ale i vlhkostí. A jak to funguje? Výměník obsahuje polymerovou membránu, která odděluje přiváděný vzduch od toho znečištěného. Membrána umožňuje díky difuzi přenos vodní páry a tepla, pachy a ostatní nečistoty jí ale neprojdou.

V čem se rekuperace liší od otevřeného okna?

Možná byste mohli namítnout, že je rekuperace zbytečná. Stačí přece jen otevřít okno. Opak je ale pravdou a řízené větrání nabízí kromě výměny vzduchu i mnoho dalších výhod. Kromě toho, že nemusíte neustále myslet na pravidelné větrání, rekuperace: 

  • Zajistí, že vám na rozdíl od otevřených oken bude do interiéru proudit opravdu čerstvý vzduch zbavený prachu, pylů i jiných nečistot.
  • Je tichá jako myška. Pokud vám tedy doteď kazil v noci spánek hluk z rušné ulice nebo frekventované silnice, máte po problémech. 
  • Kromě neustálého přísunu čerstvého vzduchu se postará i o regulaci vlhkosti. Díky tomu se zbavíte plísní a zajistíte si zdravé bydlení. 
  • Ušetříte až 40 % nákladů za vytápění, což je při dnešních cenách energií nemalá úspora. A kromě toho si můžete požádat také o dotaci Nová zelená úsporám. 
  • Ovládání máte vždy po ruce díky aplikaci v telefonu. Můžete tak vše kontrolovat, i když jste v práci nebo třeba na dovolené. 

Hodí se i do vaší domácnosti?

Aby mohla rekuperace plnit 100% svou funkci, je třeba, aby budova dobře těsnila. Je tedy ideálním řešením do nízkoenergetických a pasivních domů, sáhnout po ní můžete ale i při rekonstrukci. Pokud si nejste jistí, využijte naši bezplatnou konzultaci. Projdeme s vámi vaše představy, odpovíme na všechny otázky a doporučíme ideální řešení šité přímo na míru. 

Konzultace

Chci vědět víc

Projekt a dotace

Chci vědět víc
Naše specializace

Montáž

Chci vědět víc

Servis

Chci vědět víc

Náhradní filtry

Chci vědět víc

Rekuperace Aldes

Chci vědět víc
Rekuperace Aldes

Rekuperace Zehnder

Chci vědět víc
Rekuperace Zehnder